2007/07/16

Tri Nations All Blacks - Springboks

Matchdatum: 14 juli 2007
plats: Jade Stadium, Christchurch (vilket förövrigt är ett himla tufft namn på en ort)

Den här matchen var verkligen en jämn kamp om territorium och bollinnehav ända fram till den 68e minuten. Fram till dess var alla poäng som gjordes resultat av straffsparkar, All Blacks hade tolv poäng och Springboks sex.

Men så skedde det, All Blacks gjorde sin första try i 68e minuten och satte elegant sin därpå följande conversion. Sedan följde ännu en try och conversion tämligen raskt för All Blacks och man ledde med 26 poäng mot 6 när det återstod mindre än tio minuter av matchen. De sista poängen tog Blacks i injury time efter en lång kamp mellan de bägge lagen om att få kontroll över bollen och ta poäng.

Slutresultatet blev 33 - 6, vilket på intet vis ska ses som att ett lag dominerade det andra. Boks var överlägsna när det gällde att vinna bollen i scrums, Pienaar skötte sin uppgift som halfback alldeles lysande och laget spelade över lag ett bra spel såväl offensivt som defensivt. Jag medger att jag suckade djupt några minuter in i andra halvan av matchen när Pedrie Wannenburg skickades ut till the sin bin. Samma/motsvarande sak har skett i Boks två senaste matcher och det är i det skedet motståndarna har lyckats göra det avgörande målet som vänder matchen. Så skedde inte den här gången utan Boks försvarade sig eminent under de tio minuter man var en man mindre på plan.

Jag vill även lyfta fram några eminenta spelarprestationer hos All Blacks, Muliaina och So'oialo spelade verkligen helt underbart.

Nu återstår det bara en match i årets Tri Nations, den spelas på lördag mellan All Blacks och Wallabies. Spänningen är olidlig eftersom de bägge lagen har lika många poäng i tabellen och slutsegern i turneringen alltså är öppen. För Springboks är dock äventyret över och allt som återstår är att hoppas att de vinner betydligt mer i årets world cup-spel.